A csőtörés 4 oka

A téli, illetve hideg tavaszi vagy őszi időjárás okozhatja a vízvezetékek megfagyását. Ez akkor fordul elő, mikor a bennük lévő víz fagypontnak (0°C) van kitéve.

csőtörés

A téli, illetve hideg tavaszi vagy őszi időjárás okozhatja a vízvezetékek megfagyását. Ez akkor fordul elő, mikor a bennük lévő víz fagypontnak (0°C) van kitéve. Amikor a víz megfagy, a halmazállapot-változás miatt a cső kitágul és ez a folyamat csőrepedést vagy rosszabb esetben csőtörést is okozhat. A csőtörés nagy károkat, továbbá exponenciálisan magas számlákat eredményezhet, egyik hónapról a másikra. Az alábbiakban arról olvashat, hogy milyen tényezők járulhatnak hozzá a csőtörés, illetve csőrepedés kialakulásához.

1. Nem megfelelő szigetelés

Ha a csövek nincsenek megfelelően szigetelve, a bennük lévő vízet semmi sem fogja védeni a hideg időtől, így az eléggé lehűlhet ahhoz, hogy megfagyjon, különösen az extrém hideg hőmérsékletű területeken.

A vízvezetékek szigeteléséhez jó választás lehet az üveggyapot, vagy a purhab, amivel a csövet beburkolva, illetve a hézagokat kitöltve, a csőszerkezet sokkal ellenállóbb lesz a hideg időkkel szemben.

csőtörés
2. Rosszul szigetelt lakások

A legtöbb szigetelés az idő múlásával elöregszik, ennek okán már csak részlegesen látja el feladatát. Ez a jelenség megfigyelhető például az üveggyapoton vagy a kőgyapoton. Ezek a szálas szigetelőanyagok az évek előrehaladtával ellaposodhatnak. Ebben az esetben a kinti hideg levegő elérheti a csövek belsejében lévő vizet, ami ezáltal megfagyhat, ekkor nagy valószínűséggel egy kisebb csőtörés, csőrepedés keletkezik. S mikor a jég megolvad, a vízvezetéken keletkezett lyuk miatt vízszivárgás is felléphet.

Az említett szálas szigetelőanyagokban légbuborékok találhatóak, pont emiatt szigetelnek olyan jó, ám hogyha ez a szigetelőanyag vízzel érintkezik, az kitölti a légbuborékok helyét. Így már a szigetelőanyag nem tudja teljes mértékben teljesíteni a feladatát. Az igaz, hogyha a szigetelőanyag ismét kiszárad, újra ellátja feladatát (ám sokkal gyengébben, mint eredetileg) de egy újabb beázással megint funkcióját fogja veszíteni.

csőtörés
3. Kivitelezési hibák

Abban az esetben beszélhetünk kivitelezési hibáról, hogyha a csőtörés és csőrepedés mögött a vízvezetékek csatlakozásai nem érintkeznek megfelelően egymással, ekkor vízszivárgás lép fel. Ezen probléma kialakulásának több oka is lehet. Például lehet, hogy a csavarok nincsenek elég erősen meghúzva, így a víznek van helye kifolyni, vagy éppenséggel a rossz méretre vágás okán nem illeszkedik egymással a cső és az idom. A rossz összeillesztés is problémát okozhat, a gyenge minőségű vízvezetékeknél ritkán az anyag eldeformálódása is felléphet.

Éppen az ilyen problémák megelőzése miatt fontos, hogy egy megbízható, tapasztalt, precíz szakembert hívjunk az ilyen jellegű problémák elhárítására.

csőtörés
4. Csövek elöregedése

Ólomcső, acélcső, rézcső, akármilyen alapanyagból lett kialakítva lakásunk a vízvezetéke, előbb vagy utóbb minden rendszert utolér az elöregedés. Az emiatt kialakult korrózió kisebb sérüléseket okozhat a csövek felületén, amik az idő teltével egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, ennek következtében egyre több víz fog folyni.

A 10 évnél idősebb ingatlanok esetében érdemes megvizsgálni a csövek állapotát, az esetleges beázások elkerülésének érdekében. Érdemes egy szakembert kihívni, hogyha vízszivárgást, vizes falakat, csökkenő víznyomást, rosszabb esetben állóvízt érzékel az ingatlanon belül.

csőtörés

A csőtörés, csőrepedés megelőzésének érdekében fontos, hogy évente vizsgáltassuk meg egy szakemberrel a csövek állapotát, hogy elkerüljük a csőtörés által fellépő kellemetlen eseteket. Emellett javasoljuk, hogy a vízvezetékek szigetelésére is fordítsanak figyelmet, hogy a lehető legkevesebb esélye legyen a csőtörés kialakulásának.

A vízvezeték éves ellenőrzésére, csőtörés elhárítására keressék bizalommal szakembereinket a +36703073100 telefonszámon. Ne feledjék, minket még hétvégén és ünnepnapokon is elérnek, hisz a csőrepedés elhárítása nem várhat!

Vízvezeték szerelési szolgáltatásaink: Összes szolgáltatás
+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, Arcweld Kft.