A lyukas radiátor

lyukas radiátor

Egy délelőtti napon kaptuk a hívást:
- Kilyukadt a radiátor! - mondta a hívásban, egy fiatal hölgy.


A probléma sürgőségét tekintve azonnal egyeztettük a szükséges adatokat, majd amilyen gyorsan csak tudtunk, kimentünk a megadott lakcímre. A helyszíni felmérés után meggyőződtünk a hiba fennállásában, miszerint valóban kilyukadt egy Romantik típusú alumínium radiátor. A megrendelő hölgy rögtön kérte, hogy cseréljük ki a fűtőtestet, majd a segítségünket kérte az új típus kiválasztásával kapcsolatban. November végén már hideg, esős őszi idő volt, így mi sem tétlenkedhettünk.


Egyszerűnek tűnik a feladat, egy laikus számára, aki annyit mondana, csak kell venni egy újat, betenni a régi helyére és meg is oldottuk a problémát. Ám valójában a feladat megoldása közben több nehezítő tényezővel találkozhatunk. Az alábbiakban a munkánk során felmerült akadályokat mutatjuk be.


1. Rendszerürítés

Önálló fűtés esetén, nem lenne bonyolult a feladat, ha minden kötelező alkatrészt beépítettek volna a rendszer kivitelezői. Az általunk vizsgált helyszínen nem volt leeresztő csap kiépítve a fűtésben. Emiatt az ürítési folyamat ideje majdnem kétszer annyi időbe telt.


2. Csatlakozási pont

Mivel régi típusú radiátort kellett kicserélnünk egy új típusúra, szembesültünk azzal a ténnyel, miszerint nem egyeznek a bekötési méretek. A régi fűtőtest nagyobb bekötési pontokkal rendelkezett, az új típusúhoz képest, emiatt a csatlakozási pontokat szűkebbre kellett átépítenünk. Természetesen ez sem jelent számunkra problémát, csak a megoldási folyamat idejét hosszabbította meg.


3. Radiátor rögzítése

Leszereltük a régi típusú radiátort, előkészítettük, szűkítettük a csatlakozási pontokat, egy pár mérés és fal keménység vizsgálata után.


Mindezek után, megállapítottuk, hogy milyen rögzítést kell alkalmaznunk az új radiátor beszereléséhez. Itt több opció merülhet fel: lehet lábonálló, rögzített, vagy a hagyományos falra szerelt. A későbbi károk elkerülése érdekében, nagyon fontos a megfelelő rögzítés kialakítása!


Mi a falhoz rögzített módon szereltük be az új készüléket, majd csatlakoztattuk az új szelepekkel a rendszerhez. Ezután beindítottuk a készüléket, próba gyanánt. A lassú rendszertöltés mellett légteleníteni szerettünk volna, de egy újabb probléma adódott!

Radiátor javítás

4 Légtelenítés, próba

A régi radiátorok légtelenítői nem üzemelnek. Ennek az lehet az oka, hogy az éves karbantartásnál elmaradt a légtelenítés. Ezáltal megragadtak a szelepek és nem látták el megfelelően a funkcióikat. A probléma megoldásaként ezeket is kicseréltük. Eljutottunk arra a pontra, hogy felállítottuk a rendszer nyomást hidegen, 1.6. bar-ra és kilégtelenítettük a rendszert. Indulhatott a próba!


Szívárgás ellenőrzés mellett megfigyeljük a felfűtési időt. Ez azért is volt fontos, mert a rosszul beszabályozott radiátorok fűtése veszteséges, ez erőltetheti a rendszert, ami tovább károsíthatja az áramlási folyamatot.


A fűtés szépen beindult, aminek nagyon örült a tulajdonos. A biztonság kedvéért még várunk, hogy tényleg minden rendben üzemel-e. Ez idő alatt kaptunk egy nagyon finom kávét, melyet az ügyféllel együtt, jó hangulatban elfogyasztunk, pár apró szakmai kérdés megválaszolása mellett.


Mielőtt elmentünk volna, mégegyszer ellenőriztük munkánk gyümölcsét, amivel minden rendben volt.

Munkánk befejeztével, pozitívan zártuk a napot, mindenki boldog volt, de legfőképp a tulajdonos, akinek a fűtés helyrehozásával nagy terhet vettünk le a válláról.


Tájékoztattunk a rendszer karbantartásának későbbi folyamatairól, amiért nagyon hálás volt. Örülünk, hogy szaktudásunkkal ismét tudtunk segíteni!


Ha hasonló gond merülne fel az Ön lakásában is, ne tétlenkedjen, keressen minket a +36 70 307 31 00 telefonszámon, s mi a segítségére sietünk.

+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, Arcweld Kft.