Csőtörés jelei

A csőtörés egy olyan probléma, ami előbb vagy utóbb minden vízvezeték-rendszert utolér. Csőtöréshez, vagy enyhébb változatához, a csőrepedéshez, számos tényező vezethet, például korrózió vagy a nem megfelelő szigetelés.

Csőtörés

A csőtörés egy olyan probléma, ami előbb vagy utóbb minden vízvezeték-rendszert utolér. Csőtöréshez, vagy enyhébb változatához, a csőrepedéshez, számos tényező vezethet, például korrózió vagy a nem megfelelő szigetelés. Erről részletesebben az előző cikkünkben olvashatnak. Ha egy ilyen jellegű problémával kell megküzdenünk, annak számos látható és szemmel nem észrevehető jele van. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik a leggyakoribb jellemzői egy csőrepedésnek, illetve csőtörésnek. Amennyiben az alábbiak közül bármelyik problémával találkozik otthonában, azonnal hívjon szakembert, még mielőtt súlyosabb károk érik ingatlanát!

1. Megnövekedett vízszámla

A csőtörés egyik leggyakoribb árulkodó jele a hirtelen megnövekedett vízszámla. Hogyha azt veszi észre, hogy nem használt a szokásosnál több vizet, mégis akár öt-hatszor többet kell fizetnie, mint általában, akkor biztosan csőtörés vagy csőrepedés bújt meg a lakásban. Ezt az egyértelmű esetet érdemes kivizsgáltatni minél előbb, hisz a probléma forrását minél hamarabb meg kell találni, hogy a további károkat, például beázás elkerülhető legyen.

2. Alacsony víznyomás

Érdemes gyakrabban ellenőriznünk a víznyomást, ugyanis onnan megtudhatjuk, hogy kilyukadt-e valamelyik vízvezeték. Ha a vízszámlánk nem növekedett meg, de a víznyomás alacsonyabb a megszokottól, akkor valószínűleg csőtöréssel vagy csőrepedéssel kell szembenéznünk. Az esetek többségében a 3,5 bar körüli víznyomást lehet normálisnak tekinteni. Jobb esetben a víznyomás csökkenését egy megfeszült vízvezeték okozza, de hogyha ez a nyomáscsökkenés egyik napról a másikra jelentkezik, akkor szinte biztos, a ház valamely területén elfolyik a víz. Akármelyik ok áll a probléma forrásában, hívjon szakembert, aki megfelelőképpen kezeli a helyzetet.

csőtörés

3. Vizes falak, lemálott vakolat

Ha azt vette észre, hogy a plafontól vagy a falról folyik a víz, vagy csak benedvesedett a fal, vagy a padló, akkor teljesen biztos, hogy valamelyik vízvezeték eltört. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy valamely szoba padlóján tócsában áll a víz. Ha esetleg ilyen jellegű problémával nem találkoztunk, de a vakolat egy helyen elkezdett lemálni, akkor is csőtörésre lehet gyanakodni. Könnyen megeshet - főleg ha csak kezdetleges a csőrepedés -, hogy mire a munka után visszaér a lakásába a beázás már felszárad és csak a felpukkadt vagy lemálott vakolatot hagyja maga után.

csőtörés

4. Párás levegő és penészedés

Egy adag kiteregetett ruha, illetve zuhanyzás vagy egy forró fürdő után is hosszabb ideig párás a levegő. Ám, hogy ha ezek a tényezők nem állnak fenn, szellőztessen ki, s hogyha a szellőztetés befejezése után is ugyanúgy szokatlanul nedves lesz a levegő, érdemes elgondolkodni azon, hogy a falon belül szivárog valahol a víz. Ebben az esetben az elfolyt víz már felgyülemlett a ház valamelyik részében, ami onnan, a vízvezetéken kívül tovább menni nem képes.

Ha a párásodással szinte egy időben, indokolatlanul elkezd penészedni a ház valamely része, akkor még nagyobb esély van arra, hogy csőrepedés, esetleg csőtörés van a lakásában. Ráadásul a penészedés, nem csak a vízfogyasztás szempontjából okoz gondot, de egészségügyi kockázatot is jelenthet.

csőtörés

5. Furcsa zajok

Amennyiben egy külső zajoktól mentes időszakban, például a hajnali vagy az esti órákban furcsa, morajló, sziszegő zajokat hall a falban lévő csövekből, az annak a jele lehet, hogy megrepedt vagy eltört egy cső. Hogyha ez a zaj több napon át fennáll, erősödik, esetleg a fentebbi pontokban leírt jel valamelyike megjelen a lakásában, mindenképp forduljon szakemberhez!

Csőtörés-teszt, avagy vízóra-teszt

A vízóra nem motorral működik, az egy mechanikus szerkezet, a benne lévő kerekeket és a számlálót az azon átfolyó víz hajtja. Node ebből honnan tudja meg, hogy csőtörése van? Első lépésként zárja el a vizet a lakás területén. Akármilyen vízszivárgás áll fenn, azt látni fogja, hiszen a vízórán lévő kis fogaskerék forog, még a legkisebb vízfogyasztás esetén is. Hogyha akkor sem áll meg a fogaskerék, mikor minden fogyasztó ki van kapcsolva akkor valahol csőtörés van.

Vízóra

A csőrepedés, csőtörés igen nagy problémákat okozhat a lakásában, így hogyha a fentebb leírt jelek bármelyikét tapasztalja, javasoljuk, hogy hívjon ki egy szakembert, aki a megfelelő eszközök segítségével fel tudja mérni a terepet és el tudja hárítani a problémát.

A Fix Áron csapatot a +36703073100 telefonszámon éri el. Keressen minket bizalommal, a nap bármely szakaszában, hétvégén és ünnepnapon is.

Vízvezeték szerelési szolgáltatásaink: Összes szolgáltatás
+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, BOTVINIK Kft.