Csaptelep csere

A csaptelep csere egyedül is megoldható, de talán a biztonság érdekében jobb szakembert felkérni erre a feladatra. Az esetlegesen rosszul felszerelt felszerelése általában akkor következik be, ha a régi csaptelep elkopott, elöregedett vagy szivárog. Sokszor a divattal lépést tartva a háziasszonyok maguk döntenek a csaptelep cseréje mellett.

Csap

Csaptelep csere első lépése: a víz elzárása:

A fő vízelzáró csap elzárásával kell kezdeni a feladatot, hiszen e-nélkül a előtt találhatjuk meg. Az elzárás után meg kell nyitni a vízcsapokat és meg kell várni, amíg a maradék víz is kifolyik a rendszerből. A csövek alá helyezzünk el egy rongyot, hogy ha mégis szivárog a víz, akkor ne okozzon kárt. Ezután következhet csak a szerelvények meglazítása.

Csaptelep csere második lépése: távolítsuk el a régi csapot:

A mosogató alatt megtalálhatjuk a két elzáró szelepet. A csatlakozókat állítható villáskulcssal lehet meglazítani. Másik lehetőség, hogy a két vízvezeték roppantógyűrűs csatlakozással van ellátva. Mind a két esetben figyeljünk oda, hogy szerelés előtt helyezzük el a rongyokat a vezetékek alatt.

Csaptelep csere harmadik lépése: szereljük fel az új csaptelepet:

Minden konyhai csap alján megtalálható egy cső, amelyen egy külső csavarmenet is elhelyezkedik. A munkalap nyílásán keresztül ezek mindegyike kiemelkedik. Rögzítőlemezzel és anyával valamint alátéttel is rögzítve van alulról. A villáskulcs segítségével meg kell lazítani az anyát, amely ezután már kézzel könnyedén lecsavarható. A régi csapot ezután minden további nehézség nélkül el lehet távolítani. Az új csapok alján szintén megtalálható a cső, amely külső csavarmenetet is tartalmaz. Ezt a csövet kell átnyomni a nyíláson, amely a mosogatónál és a munkalapnál megtalálható. A rögzítőlemezt, az alátétet és az anyát is fel kell helyeznünk. Villáskulccsal vagy vízpumpafogó segítségével húzzuk meg a csavart. A csap irányát állítsuk be úgy, hogy megfelelő irányba nézzen. Amennyiben teljesen új a munkalap és a mosogató is, úgy a szükséges lyukat először el kell készíteni, azaz meg kell fúrni a csövek helyét. Érdemes lyukfűrészt használni a feladat elvégzéséhez.

Csaptelep csere negyedik lépése: a csövek szerelése:

Két vízvezeték található meg a csap alján, az egyik a hideg, a másik amelegvíz odavezetéséről gondoskodik. Minden esetben puha és hajlékony az anyagukés körülbelül 10 mm átmérővel rendelkeznek. Állítsuk be a megfelelő helyzetbe,és ha kell, alakítsuk ki a megfelelő hosszúságot. A falból érkező csövekhez,hozzá kell kapcsolni a csaptelepből kiérkező csöveket. Baloldalon szinte mindenesetben a meleg víz lesz megtalálható, de figyeljünk oda, mert ha fordítvakötjük be, akkor fordítva fog üzemelni a csaptelepen is a meleg valamint ahidegvíz ellátás.

Csaptelep csere ötödik lépése: ellenőrzés:

Az új csaptelephez szinte minden esetben eleve adják a hajlékony vízvezetékeket. Amennyiben ilyennel nem találkozunk a dobozban, úgy azt meg lehet külön is vásárolni. A hajlékony vízvezetékeket különféle hosszúságokban kínálják a szaküzletek, így azt választhatjuk ki, amelyre nekünk pontosan szükségünk van. A vezetékeken egy rozsdamentes acélfonat is megtalálható, amely a gumiból készülő csövet megvédi. A csövek legvégén anyákat találunk, amelyek a szivárgást is kiküszöbölik. Amikor teljesen felszerelésre kerül a csaptelep meg kell húzni alaposan a csatlakozásokat, hogy a szivárgást teljesen kiküszöböljük. Ezután meg lehet nyitni a főcsapot és ki kell próbálni az új csaptelepet működés közben. Ha leellenőriztük azt, hogy nincs-e szivárgás végeztünk is a csaptelep szerelésével. Láthatjuk, hogy a csaptelep csere nem tartozik az egyszerű feladatok közé, így igény esetén hívjunk szakembert.

Vízvezeték szerelési szolgáltatásaink: Összes szolgáltatás
+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, BOTVINIK Kft.