Mosdó csere

A mosdókagyló szerelése elkerülhetetlenné válik, ha éppen a divattal lépést tartva új kagylóról álmodozunk, vagy a régi mosdókagyló elrepedt, elöregedett. Első lépés minden esetben az új mosdókagyló megvásárlása lesz. Ha a régi mosdókagyló helyett pontosan ugyan olyant szeretnénk vásárolni, akkor nem lesz egyszerű dolgunk, mert a mosdókagylók tekintetében is elmondható, hogy a divat gyorsan változik. A régi konzolos kivitelű mosdókagylókat már biztosan nem fogjuk megtalálni a boltok polcain. Ma már tartócsavarokkal rögzítik a falba a mosdókat és a lábakkal rendelkező kagylók is eltérnek a régebbiektől. Tehát komplett mosdókagyló megvásárlása szükséges, ha a mosdó csere mellett döntünk. Természetesen szekrényes kialakítással akár komplett szettet is vásárolhatunk, ha a fürdőszoba mérete ezt lehetővé teszi. A szekrényes kialakítás előnye, hogy tároló helyhez is juthatunk, amely sokaknak okos megoldást nyújt. Szögletes kagyló helyett érdemes az oválisabb formákat előnyben részesíteni, hiszen azok sokkal helytakarékosabbak. Vásárláskor mindig ellenőrizzük le, hogy megfelelő számú csavart adtak-e a szereléshez és minden szükséges dolog megvan a mosdócsere elvégzéséhez.

mosdó kép

Hogyan zajlik egy mosdó csere?

Ma már akár mi magunk is elvégezhetjük a mosdócserét, főleg ha a szekrényes megoldást választjuk. Természetesen némi tapasztalat ehhez is szükséges, de kellő önbizalommal és kis hozzáértéssel megvalósítható. A sarok szelepek elzárásával kell megkezdeni a mosdócserét. A hideg és a meleg víz sarokszelepét is el kell zárni. Ellenőrizzük le, hogy tényleg elzártuk-e a vizet. Egyszerűen nyissuk meg a csapot és kiderül. A csövekben bent maradt víz ilyenkor ki fog folyni és nem okoz problémát szétszerelésnél. Csavarjuk ki az anyákat és bontsuk ki a vezetékeket. A szorítóanyákból mindig vegyük ki az anyákat. A szifont minden esetben egy vödör felett nyissuk ki. Ezután következhet a lefolyó szerelvény bontása, amelyet a lefolyónyílás központi csavarjának kitekerésével tudunk megvalósítani.

Ezután már a mosdó leemelhető, de ehhez jobb férfi segítségét kérni. A leszerelt mosdókagylóról le kell szerelni a csaptelepeket. Ha úgy érezzük, hogy nem nagyon akar elengedni akkor érdemes csavarlazítót használni. Nézzük meg, hogy milyen magasságra szeretnénk felszerelni az új mosdót. Ha kicsi gyerek is van a házban, akkor azt is kalkuláljuk bele a magasság megválasztásánál. Vízmértékkel tudjuk beállítani, hogy egyenesen álljon majd az új mosdókagylónk. Nyugodtan húzzuk meg a falon az egyenest és függőón segítségével jelöljük be a lefolyóvezetéknek a középvonalát. Itt kell majd megfúrni a falat a rögzítéshez. A lyuk kifúrása után a lyukba helyezzünk tiplit és máris elkészült az új mosdókagyló helye. Mivel csak ez a két csavar fogja tartani az új mosdókagylót, ezért a lyukakat igen gondosan fúrjuk ki.

Vízvezeték szerelési szolgáltatásaink: Összes szolgáltatás
+36 70 307 31 00

© 2006 - 2023, BOTVINIK Kft.