Radiátor csere

Radiátorok esetében a radiátor csere elengedhetetlen a következő esetekben: kilyukad a radiátor, nem fűt tökéletesen, esetleg elöregedett vagy a lakásfelújítás során a cseréje mellett döntünk, esztétikai okokból. A radiátorokkal nem nagyon szokott foglalkozni senki sem, pedig kellene, hiszen bármennyire is furcsa, elég látványos eleme egy helyiségnek. Hiába a függöny vagy bármi más, azért látható. Ma már többfajta radiátor közül lehet választani a szaküzletekben, de a vásárlás előtt érdemes a szakemberrel is egyeztetni.

radiátor kép

Milyen anyagokra lesz szükség, ha a radiátor cseréjéről van szó?

A bekötéséhez mindenképpen szükséges az anyagok beszerzése, a radiátor cserének lesz egy munkadíja, emellett az átkötésért is munkadíjat kell fizetni. A csövek szerelése szintén munkadíjat von maga után, csak úgy, mint a rögíztőbilincsek beépítése. Láthatjuk, hogy a radiátor csere magán a radiátor megvásárláson kívül számtalan munkadíjat von maga után. Viszont arról sem szabad elfeledkezni, hogy a radiátorok kicserélését jobb szakemberre bízni. Aki még soha nem cserét radiátort, az kemény munka elé néz, ha bevállalja. Az elöregedett csövekre is gondolni kell, hiszen azokat minden esetben ki kell cserélni és a csőfagyasztásról is gondoskodni kell.

Milyen lépései vannak a radiátor cserének?

Első lépés a radiátor anyagának megválasztása. Amennyiben nem minden radiátort cserélünk, úgy érdemes a már meglévő radiátorokkal egyforma radiátort vásárolni. A meglévő radiátorok anyagát egy mágnes segítségével könnyedén le lehet ellenőrizni. Ha eltérő anyagú radiátort vásárolunk, akkor az anyagok közötti elektrolízis következtében a belső korrózió miatt nagyon gyorsan tönkre fog menni. Ha nem csak a vízszintes, hanem a függőleges csöveknél is cserélünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a strang cseréje is vár ránk. Egy kisebb szakaszon azt is cserélni szükséges. Ezen felül még szerelés közben is kiderülhet, ha valahol cserélni szükséges bármelyik csövet.

Csőfagyaztásnál az is elképzelhető, hogy emeletes házak esetében az alattunk és a felettünk lévő lakásokban is cserélni kell a csövet. A kötéstávolságok miatt is keletkezhet plusz kiadás, hiszen a vízszintesen elhelyezkedő csövek 3-8 cm közöttiek és a faltól 3-5 cm-re helyezkednek el. A jelenlegi bekötés ettől eltérhet, ekkor plusz külső anyagot kell bekötni, amely plusz kiadással jár. A radiátor csere során a munkavégzés ideje teljesen kiszámíthatatlan, azaz egy csere során soha nem lehet előre kiszámolni a teljes munkadíjat, hiszen az lépésről lépésre változhat. Lehet, hogy olcsóbb, de lehet, hogy sokkal drágább is lesz a szerelés költsége. Minél több gondba ütköznek a szerelők, annál magasabb lesz a szerelés munkadíja.

Hogyan végzik el a szakemberek a fagyasztásos radiátor cserét?

Meghibásodott radiátorok esetében gyakori a fagyasztásos technika alkalmazása, amelyhez speciális felszerelés kell. Ezzel a módszerrel úgy lehet a csöveket kicserélni, hogy közben nem szükséges a fűtési hálózatból a vizet leengedni. A javítandó területen a szakemberek ledugózzák a cserére szoruló radiátorokat és ezáltal a ház többi lakójánál a fűtés zavartalanul üzemelhet tovább. A munka elvégzése után a teljes hálózat légtelenítésétől is el lehet tekinteni. Egy lakáson belül, akár ha csak egy szobáról is van szó, sokkal kényelmesebb ez a megoldás, hiszen a csere ideje alatt a többi szobában is zavartalanul működhet tovább a fűtés.

Vízvezeték szerelési szolgáltatásaink: Összes szolgáltatás
+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, BOTVINIK Kft.