Hogyan rendezzük be a fürdőszobát?

A fürdőszoba kialakításánál elsősorban a személyes szokásokhoz, helyiség méretéhez, adottságaihoz és az anyagi lehetőségekhez alkalmazkodunk, ám sok más szempontot is érdemes figyelembe venni egy fürdőszoba felújítás során.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát?

Cikkünk ezen részében áttekintjük a praktikus fürdőszoba átalakítás alapjait. Ezúttal is remek tippekkel és tanácsokkal szolgálunk a csapok, tükrök, fűtés és szellőzés kiválasztásához.

A fürdőszoba adottságai

A fürdőszoba adottságai

Akármelyik helyiséget szeretnénk berendezni, első lépésként fel kell mérnünk annak adottságait és lehetőségeit. Abban az esetben, hogyha egy újonnan épülő házról beszélünk, könnyebb dolgunk van, mert azt a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk ki a fürdőszoba helyiséget, mi dönthetjük el, hogy hol helyezkedjen el, mekkora legyen. Ám ez az esetek igen kis százalékát teszi ki, többségében már egy kész, más által berendezett fürdőszobát tudunk az igényeinkre szabni. Itt már több körülményre is kell figyelnünk, például, ha a fürdőszoba tetőtérben vagy panelben található.

Vannak alapvető fürdőszoba berendezések, amit mérettől függetlenül, minden fürdőszobának tartalmaznia kell. Ilyen a kád vagy zuhanyzó, mosdó, WC, bár gyakran előfordul, hogy utóbbi berendezés külön helyiségben van elhelyezve. Minden más fürdőszoba berendezés, más tárgy extra igények kielégítését szolgálja.

Ássuk is bele jobban magunkat az alapvető fürdőszobai eszközök tulajdonságainak megismeréséhez.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát - zuhanykabin

Zuhanykabin

Mielőtt átalakítanánk a fürdőszobát, gondoljuk át, hogy az ott élőknek milyen tisztálkodási szokásai vannak. Hogyha inkább tusolni szeretnek, a hosszas vízben mártózás helyett, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a zuhanykabin a megfelelő választás. A fürdőszoba méretétől függően választhatunk egy, illetve kétszemélyes zuhanykabint is.

Napjainkban rengeteg féle változatot találhatunk, így szinte biztos, hogy megtaláljuk a kedvünkre való darabot. A tusolót kialakíthatjuk épített tálcával, vályú lefolyóval, avagy nagy méretű kész zuhanytálcával. Akrilból és zománcozott lemezből egyaránt készülhetnek. A szabványos zuhanykabin méret a 80 × 80 és 90 × 90 cm, de a négyzetes vagy negyedköríves tálcákon kívül nagyobb változathoz is hozzá tudunk jutni. Az egyik leghosszabb tálca 160 cm-es.

Úgynevezett “slim” zuhanytálcát csak akkor tudunk beépíteni, ha a födém olyan vastag, hogy elfér benne a lefolyó bűzelzáró eleme. Ebben az esetben a tálca egy magasságba kerülhet a burkolattal, vagy csak 3-4 cm-t emelkedhet ki. Amennyiben ezt a variációt nem tudjuk kivitelezni a fürdőszobánkban, akkor építtessünk dobogót a tálca alá, vagy lábon álló, előlappal rendelhető darabot kell használni.

A tálca mellett, a kabinból is sok félével találkozhatunk. Az készülhet üvegből vagy plexiből, illetve ajtaja lehet oldalra görgethető, vagy nyíló ajtós. Megkönnyítheti a helyzetünket egy zárt, hátfallal készült, illetve csapteleppel rendelkező zuhanykabin. A zárt kapszulákat remekül használhatjuk gőzkabinként is.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát - fürdőkád

Fürdőkád

Ha nagy fürdőszoba helyiség áll rendelkezésünkre, nem kell választanunk a fürdőkád és a zuhanyzó között, hisz megfér a kettő egymás mellett. Ám amennyiben kisebb méretű a fürdőszoba, érdemes átgondolni, hogy melyik a praktikusabb. A kádban lehet zuhanyozni, de egy zuhanyzót nem lehet fürdőkádként használni. Amennyiben kisgyerek is van a háznál, érdemesebb a fürdőkád mellett dönteni.

Sokkal kényelmesebbé teszi a zuhanyzást, hogyha a kádtöltő csaptelepet középre helyezzük, a zuhanyfejet tartó rudat a kád lefolyó felőli végéhez, oldalra meg állítsunk be egy nyitható paravánt. Hogyha szívesen tölt hosszabb időt a kádban ücsörögve relaxálva, vagy akár két gyerek egyszerre fogja használni a kádat, érdemes olyan típust keresni, ahol középen van a lefolyó. A kényelmet tovább fokozhatja, hogyha a kád háttámlájának van egy kis íve, így nem fogja nyomni a hátunkat, gerincünket.

Hogyha mindenképp akrilkádban gondolkozik, a repedések, sárgulások, illetve a karcolások elkerülése végett olyan típust válasszon, ami jó minőségű, üvegszállal erősített és minimum 5 mm-es vastag anyagból készült.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát - mosdó

Mosdó

A mosdó egy olyan fürdőszoba berendezés, aminek anyaga lehet porcelán, üveg, kerámia, fém, természetes kő, gránit, vagy akár fa is, hisz a gyártók óriási választékkal szolgálnak. Kis fürdőszoba esetén tökéletes egy 50 cm szélességű, illetve 40-42 cm mély szaniter. Továbbá, több helyen láthatunk szintén helytakarékos, sarokba felszerelhető darabokat is. Tudni illik, hogy minél tágasabb a tér, annál elegánsabb darabok közül van lehetőségünk választani. Ezeket akár pultra vagy szekrényre ültetve is tudjuk alkalmazni. Amennyiben 4-nél többen élnek egy lakásban, érdemes több fürdőt kialakítani, ám mosdó tekintetében az is egy praktikus megoldás, hogy ha két egyformát szerelünk fel egymás mellé, így egyszerre többen is tudnak készülődni, továbbá az alattuk lévő tárolóban rengeteg holmit, tisztítószert vagy akár törölközőt el tudunk helyezni.

Hogyan rendezzük be a fürdőszobát - WC

WC

Abban a két esetben szokott a WC a fürdőbe kerülni, hogy ha nagy tér áll rendelkezésünkre, vagy nincs annak kialakítva különálló helyiség. Jobb esetben több WC található a lakásban, egyik egy annak kialakított külön helyiségben, másik a fürdőszobában, így a családtagok párhuzamosan tudják használni azt. Amennyiben a zuhanyzóban is helyezünk el egy toalettet, ügyeljünk arra, hogy az ne kerüljön középpontba. Erre rengeteg megoldás van, például építtethetünk egy parapetfalat, aminke egyik oldalán a mosdó, másik oldalán a WC foglal helyet. Kevés otthonban találkozhatunk bidével és piszoárral. Hogyha szeretnénk ezekkel bővíteni a fürdőnket, arra figyeljünk, hogy a WC és a bidé között legalább 40 cm távolság legyen. Emellett, a piszoár ugyanúgy elhelyezhető egy kisebb térelválasztó fal mögött, mint a WC.


Amennyiben fel szeretné újítani fürdőszobáját, esetleg egy újat szeretne kiépíteni, keressen minket a +36 70 307 31 00 telefonszámon és mi minden nap, non-stop állunk rendelkezésére!

+36 70 307 31 00

© 2006 - 2024, Arcweld Kft.